maandag 11 augustus 2014

Waterkantzitten

Bron: Brandweer Kollum                             

Het leek me een fijn plan. Investeren in een drijvend terras bij mijn woonboot. Een terras waar ik ook met mijn rolstoel op zou kunnen zitten. Door een hoogteverschil van 1 meter is dat bij mijn huidige terras niet mogelijk. Blijmoedig toog ik dus het pad der ambtenarij op om een vergunning aan te vragen, maar in plaats van terecht te komen in de blijde wijde wereld, kwam ik in een bureaucratisch wespennest.

Dit zijn de feiten: Tot het eind mijner dagen mag het huidige, niet rolstoeltoegankelijke terras, voor mijn boot blijven liggen. Een nieuw terras echter met precies dezelfde afmetingen, alleen hoger, mag niet. En al zijn er altijd uitzonderingen mogelijk, dat geldt alleen bij “zwaarwegende factoren” en daarvan is in dit geval geen sprake. “Waternet is alleen verplicht ervoor te zorgen dat iemand met een rolstoel zijn woonboot in kan, zitten op een terras is geen zwaarwegend belang”, zo zegt een Waternet-mevrouw.

Daar heeft ze een punt. Waterkantzitten is puur genot. Zonnetje, eendjes, uitzicht, stilte. Allemaal niet nodig voor het alledaagse functioneren in het menselijk bestaan. En ook zonder nieuw terras zal ik heus blijmoedig verder leven. Maar wat blijft wringen en wat veel moeilijker te aanvaarden is, is de onwil die mij tegemoet stroomt. Hoe komt het dat de ambtenaren die deze zaak onder ogen krijgen zo empathieloos en onbetrokken zijn? Zouden zij de door hen toegepaste redenatie ook laten gelden voor zichzelf? Zouden zij genoegen nemen met het enkel je huis of boot kunnen betreden, terwijl aan de achterzijde tuin of water prijkt waar anderen wel kunnen vertoeven, maar jij zelf niet?

In deze zaak komt een belangrijke waarheid aan het licht: De sociale en fysieke omgeving van mensen met een handicap bepaalt in zeer grote mate of zij gelijkwaardig en volwaardig deel kunnen uitmaken van het maatschappelijk leven. In dit geval is het niet mijn spierziekte die mij belet om mijn leven ten volle te leven en te genieten, het is de wereld die mij beperkt door een niet te nemen obstakel op te werpen. Ik word onnodig gehinderd in mijn fysieke mogelijkheden, door de onwil van anderen mee te werken aan een voor de hand liggende oplossing, die niemand schade, overlast, kosten of onrecht toebrengt.

Ik vraag er niet om boven de wet gesteld te worden. Ik vraag wel dat er maximaal gebruik gemaakt wordt van de ruimte om precedenten te scheppen, daar waar het gaat om de toegankelijkheid van mijn leefomgeving en die van anderen met een handicap. Want het kan toch niet zo zijn, dat de gemeente Amsterdam daadwerkelijk van mening is, dat genieten aan de waterkant is voorbehouden aan hen die het geluk hebben te kunnen lopen??

Ik ga maar eens een praatje met de wethouder maken. 

5 opmerkingen:

Unknown zei

Misschien moet bij deze ambtenaar het inlevingsvermogen ook wel een metertje omhoog?? Bedankt voor het delen en sterkte met het narrow minded thinking.

Marie-Jose zei

dank je unknown, altijd fijn, mensen die wel meeleven! ;-)

Christa zei

Hoi Marie-Jose, ik heb al een aantal gesprekken gevoerd met een wethouder in Almelo.Pas toen ik vertelde dat ik werd beperkt binnen mijn beperking door tal van goedbedoelde onwerkzame 'Hoera! Almelo doet mee' regeltjes en projecten voor mensen met een rolstoel indicatie,ging haar een licht op!
Ik kan wel in mijn tuin genieten van vogeltjes en de zon.Ik vraag me mede met jou af : wat als het hun zelf zou aangaan of hun kind of partner?
Ik wens je sterkte,jij hebt gewoon recht op woongenot! en daar hoort jou drijvende terras zeker bij!
Ik ga ondertussen proberen of ik het voor elkaar krijg om zelfstandig bij het nieuwe UWV gebouw naar binnen te kunnen rollen.......

Marjanne Weggemans zei

Succes Marie-José met je missie in deze.

Ik ben het met je eens, er zijn regels ook op gemeentelijk niveau die veranderd/aangepast kunnen worden. Voor een ambtenaar is dat vaak lastig. Sommigen hebben meer persoonlijke aandacht nodig. Dus jouw verzoek persoonlijk maken ;-)
Je dossier is duidelijk, je ziekte is duidelijk.
Je woongenot helpen vergroten wie kan daar nou op tegen zijn? We leven in een land in vrijheid in 2014 #succes Marjanne

Bureau NetWerk zei

Schrijnend! Om dit soort bureaucratie kan ik me erg verwonderen! Ik ben wel benieuwd welke zwaarwegende belangen doorslaggevend kunnen zijn. Hoe dan ook: ben benieuwd of wethouder iets kan doen. I.i.g. doorzettingsvermogen en...succes gewenst!