Afgelopen najaar is er een bijzonder boek verschenen: Eros in de kreukels. Het is geschreven door Jacqueline Kool. Het boek is gebaseerd op interviews met 28 vrouwen die uiteenlopende fysieke beperkingen hebben. Zij vertellen hoe zij kijken naar zichzelf, en hoe anderen kijken naar hen. Ze vertellen over lustbeleving en erotiek maar ook over chronische vermoeidheid, pijn en hun angst voor fysieke aftakeling.
Zelf heb ik me met veel plezier voor dit boek laten interviewen en viel mij de eer ten deel om tijdens de presentatie van het boek een lezing (klik om helemaal lezen) te mogen geven. Op die bewuste middag heb ik het boek gekaraktariseerd als 'een boek met een missie', omdat het haarscherp de verwrongen moderne verhouding tot het lichaam blootlegt: Aan de ene kant worden we dagelijks overspoeld met beelden van perfecte lichamen die een ideaal leven en goddelijk lekkere seks beloven, maar die feitelijk niet bestaan omdat het gephotoshopte lichamen zijn (dat ze niet bestaan blijkt ook uit het feit dat billboardmevrouwen nooit worden afgebeeld in een levensechte context. Ze verschonen geen baby’s, halen geen haren uit doucheputjes, en zelfs zoiets gewoons als aardappelen schillen zie je ze niet doen. Ook niet als je heel hard je best doet om het je toch te verbeelden. De reden is heel simpel; het gephotoshopte lichaam dient maar voor een doel: keiharde seks).
Aan de andere kant worden we bedolven onder beelden van wel bestaande, maar niet gewenste lichamen. Lichamen van mensen met een beperking of chronische ziekte, of van ouderen. Hun lichamen worden vaak zo getoond dat ze vooral medelijden of afschuw opwekken en associaties oproepen met lijden en met een kwalitatief zinloos leven. Het is de trieste waarheid dat het ook vaak gehandicaptenbelangenorganisaties zijn die deze beelden verspreiden omdat men daarmee gulle donateurs hoopt te verwerven.
Zo zijn wij dus gevangen in twee totaal gepolariseerde beelden van het menselijk lichaam die ook nog eens ieder behangen zijn met een oordeel. Het eerste lekkere en bovenal gezonde lijf is geassocieerd met geluk en lust, het tweede gekreukelde en beperkte lijf met leed en last.
Eros in de kreukels is een boek met een missie omdat het deze gepolariseerde leugen over het lichaam doorprikt. In dit boek staan verhalen van echte vrouwen met echte lichamen die hen zowel lust als last brengen. Door niet te trappen in de valse verbinding gezondheid=geluk en handicap=leed draagt dit boek in grote mate bij aan het besef dat lijf en leven zich godzijdank tonen in vele gevarieerde kleurstellingen en niet in de zwart/wit dimensie die ons door maatschappelijke beeldvorming veelal wordt voorgehouden.
Deze week kunnen mensen de publiciteit rond het boek verhogen door een stem uit te brengen op Jacqueline en haar boek. Vind jij dit een belangrijk thema om voor het voetlicht te brengen? Breng dan je stem uit op http://www.libelle.nl/2011/04/stem-op-je-favoriete-libelle-ster-van-2011/
Eros in de kreukels (17,50 euro) is te bestellen via de boekhandel of via http://www.kreukelzone.org/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten