dinsdag 20 november 2012

Vermaak voor de Sneuen Der Aarde


Ze lijken als paddenstoelen uit de grond te ploppen. Stichtingen die wensen in vervulling laten gaan. Sommigen richten zich op kinderen of jongeren, anderen op volwassenen of ouderen, maar steevast zijn de uitverkorenen chronisch ziek of gehandicapt. Hen wordt een droomdag, droombelevenis of eendagsdroombaan aangeboden ter vervulling van een langgekoesterde wens.

Ik waarschuw maar even. Dit wordt geen sympathiek blogje. Ik ben een vredelievend mens, maar telkens als ik word geconfronteerd met een oudere heer in rolstoel die zijn held mag ontmoeten, een vrouw met reuma die een dag fotomodel mag zijn, of een kind met leukemie dat onbeperkt suikerspinnen mag eten, wil ik iets kapot maken. En ‘s nachts word ik dan wakker, badend in het zweet, terwijl de paniek me dwingt mijn lijst met vrienden na te lopen. Er zal er toch niet eentje tussen zitten die denkt dat ik ook....???

Wat is dat toch, dat zieke of gehandicapte mensen altijd weer het verlangen in anderen wekken om te gaan betuttelen? Zijn we echt zo sneu? Welke argumenten hanteren blijmakers om nu juist ons als slachtoffer voor hun onvergetelijke droomakties uit te kiezen? Onder het kopje Missie en Visie schrijft de stichting Doe Een wens Nederland
“Het vervullen van een allerliefste wens heeft op ieder kind een magisch effect, maar op kinderen met een levensbedreigende ziekte in het bijzonder. Het geeft deze kinderen, die vanwege hun ziekte te vaak vooral patiĆ«nt zijn, de kracht om kind te zijn. Het verwezenlijken van een droom kan voor hun toekomst een wereld van verschil betekenen.”
De kracht om kind te zijn. Jeetje. En een wereld van verschil voor hun toekomst uitmaken. Het zijn niet de allerminste pretenties die hier worden nagestreefd. Maar wie er een beetje nuchterheid tegenaan gooit vraagt zich al snel af of een dagje “leuk”, niet gewoon een dagje “leuk” is. Niets minder, maar zeker ook niets meer. En met nog een klein beetje nuchterheid meer, kun je je zelfs afvragen of wat deze stichtingen doen eigenlijk niet heel fout en contraproductief is?

In mijn ogen is wensvervulling ouderwetse liefdadigheid gegoten in een modern –slecht zittend- jasje. Het draagt in het geheel niet bij aan een positieve beeldvorming rond handicap en ziekte. Integendeel. Je gaat ze echt heel zielig vinden die kinderen die zogenaamd hun toekomst terugkrijgen door een dagje amusement. Of die mensen die een dag mogen ruiken aan hun droombaan terwijl ze die baan in werkelijkheid nooit zullen krijgen. Wensvervulling benadrukt de sneuheid en niet de gelijkwaardigheid van anderslijvigen en daarmee vormt het een belemmering voor de integratie van deze groep. In de gewone wereld van gewone mensen worden dit soort wensen nooit vervuld. Die blijven een leven lang in je smachten. En zo hoort dat ook met wensen.

Dus stichtingen ter vermaak van de Sneuen Der Aarde: Droom lekker verder van een wereld vol ingeloste wensen en blije chronisch zieken en gehandicapten. Maar waag het niet aan mijn deur te verschijnen. Mijn waterpistool ligt volgeladen klaar.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hahaha wat ben je toch heerlijk eerlijk. Vraag me natuurlijk wel af wat jou allerliefste wens is die bij jou dus nooooit in vervulling zal gaan.

By the way, wensen en dromen kunnen wel in vervulling gaan en zijn dan nog leuker als je daar ook zelf (liefst met bloed, zweet en tranen) voor gezorgd hebt!

dag hoor ongezelligerd,
Eelke

Anoniem zei

Prachtig! Ik ga het nu retweeten.
Inge

Anoniem zei

Het was nog nooit in me opgekomen om je op te willen geven, maar je hebt me op een idee gebracht, haha! Wil je wel eens in actie zien met een waterpistool...

Ik had er eerlijk gezegd nooit zo over nagedacht. Stiekem leek het me wel handig als iemand ons op zou geven. Een dagje uit is altijd leuk. kennelijk zijn we niet zielig genoeg.

Ik maak misschien ook wel eens een heel klein beetje misbruik van de beeldvorming...geef toe het is heerlijk als we met een speciaal pasje nergens in de rij hoeven bij een pretpark, maar via de zij ingang naar binnen mogen.

Vandeweek nog was ik met Teun in het ziekenhuis toen we 2 ambulancebroeders tegen kwamen. Teun is dol op ambulances (welk jongetje van 5 niet?) en stelde een vraag over de brancard die ze bij zich hadden. Het zal vast ook een beetje door zijn uiterlijk en rolstoel komen dat we meteen helemaal mee mochten naar de garage met ambulances...en dat ze ook nog even de zwaailichten voor hem aandeden...en dat hij ook nog een medaille en stickers kreeg...Toch dacht ik op dat moment niet "Nee, we gaan niet mee" Ik dacht:"Soms is het gewoon boffen dat je in een rolstoel zit."

Liefs, Lies

Anoniem zei

Annemiek;
Nou was ik net samen met Mies Bouwman aan het regelen dat jij een hele dag op een paard met een lasso achter een kudde koeien aan mocht draven. Heb het maar gauw afgeblazen. Zo'n waterpistool, nee, dat risico wil ik niet lopen....

Marie-Jose zei

Lieve Lies, Volgens mij is er een groot verschil tussen ook de vruchten plukken van je handicap (je weet daar heb ik geen enkel moreel probleem mee) of het bijdragen aan de beeldvroming rond anderen op een wijze die "zieligheidsdenken" bevordert. Dus laat Teun lekker 100 rondjes in de python draaien zonder in de rij te hoeven staan, maar bedank voor stichtingen die Teuns bestaan willen opleuken omdat zijn toekomst daar zogenaamd van afhangt. (overigens ga ik graag een dagje mee naar de efteling: een volwassene en een kind naast elkaar rollend in een rolstoel roept vast veel vertedering op!)